VILADECANS ÉS POESIA
1a edició – 2021
De l’1 al 15 de juliol. Un nou cicle de poesia a #Viladecans
? 1 de juliol: MÍRIAM CANO i MIREIA CALAFELL | 20h
Míriam Cano (Molins de Rei, 1982) és periodista i escriptora. Ha publicat dos poemaris: Buntsandstein (Viena, 2013), pel qual va rebre el Premi Martí Dot 2012, i Ancoratge (Terrícola, 2016), i el conte «La Comuna de París» dins el volum conjunt Cremen Cels (LaBreu Edicions, 2017), amb Martí Sales i Antònia Vicens. Ha traduït al català una selecció de poemes d’Emily Dickinson (Edicions Poncianes, 2017) i Cartes a un amic alemany, d’Albert Camus (Lleonard Muntaner, 2019). Col·labora en diversos mitjans catalans com a periodista literària i forma part del Claustre de l’Escola Bloom.
Mireia Calafell (Barcelona, 1980) ha publicat Poètiques del cos (Galerada, 2006; Premi de poesia Amadeu Oller 2006 i VIII Memorial Anna Dodas 2008), Costures (Viena Edicions, 2010; Premi Josep M. López Picó de Poesia 2009) i Tantes mudes (Perifèric Edicions, 2014; Premi de poesia Benvingut Oliver 2013). Aquest darrer va ser traduït al castellà per Stendhal Books i va rebre l’any 2015 la Lletra d’Or. Recentment, ha publicat Nosaltres, qui (LaBreu Edicions, 2020; Premi Mallorca de Creació Literària 2019).
És membre de la productora cultural La Sullivan, i col·labora amb la Fundació Maria-Mercè Marçal. Des de 2018, és comissària de Barcelona Poesia.
? 8 de juliol: CARMEN BERASATEGUI i MIRIAM REYES
Carmen Berasategui és poeta, editora, gestora cultural i artista visual. Després de viure a Madrid, França i Anglaterra uns anys, es va establir a Barcelona, on treballa en diverses editorials. Va crear el festival de poesia NUDO l’any 2017 i el dirigeix des d’aleshores. És sòcia i edita en l’editorial Trampa ediciones. Membre de la Societat Barcelonina de Collage i forma part de l’associació Mujeres en las Artes Visuales. Participa des de fa anys a diverses exposicions, trobades i festivals a nivell nacional i internacional. Va publicar el seu primer poemari Donde planean los pájaros (Piezas azules) l’any 2018 i acaba d’enllestir el segon, que publicarà Olifante.
Miriam Reyes és poeta i videocreadora. Va néixer a Ourense i als vuit anys va emigrar amb els seus pares a Caracas. Va estudiar lletres a la Universitat Central de Venezuela i Filologia Hispànica a la UB. Ha publicat els llibres de poesia Espejo negro (DVD, 2001), Bella durmiente (Hiperión, 2004), Desalojos (Hiperión, 2008), Yo, interior, cuerpo (Antologia poètica, Argentina, 2013), Haz lo que te digo (Bartleby, 2015) i Prensado en frío (Malasangre, 2016). Ha editat i traduit l’antologia de poesia gallega Punto de ebullición (FCE, 2015) i a d’altres poetes gallecs, catalans i portuguesos contemporanis.
Des de l’any 2001 experimenta amb l’escriptura audiovisual i el recital multimèdia.
? 15 de juliol: DONDE ME PIDAS IRÉ. MUJERES POETAS DE LA GERENACIÓN DEL 27
Patricia Aliu, de Viladecans, té 54 anys i és periodista, escriptora i amb moltes ganes de poesia, havent participat en recitals, lectures i altres actes poètics. Col·labora amb dues revistes locals, amb textos de prosa lírica. Acaba de publicar el seu primer llibre, “Retazos de vida. Fragments de vida”, un compendi d’històries curtes sobre l’existència.
Nati Regàs, de Viladecans, té 60 anys i és escriptora, poeta i ponent medieval. Ha participat en nombrosos concursos i recitals de poesia. Ha publicat el llibre de poesia “La paraula” i, recentment, un conte infantil, “Rebeca y la sirena Xumai”. Té en projecte la novel·la romàntica “Flores para Anne” i una novel·la negra.
***
L’espectacle Dónde me pidas iré: Mujeres de la Generación del 27 reivindica l’obra de dones poetes que van tenir un paper molt important en l’àmbit cultural i social de l’època. Malauradament, l’obra de moltes d’elles va quedar en l’oblit, ni tan sols citades en les diferents antologies publicades sobre aquesta generació literària.
Noms com Elisabeth Mulder, Concha Méndez, Gloria de la Prada, Pilar de Valderrama, Lucía Sánchez Sornil, Josefina de la Torre, Ernestina de Champourcin, Carmen Conde, Marina Romero, Josefina Bolinaga o Margarita Ferreras, entre d’altres, haurien d’ocupar un espai, juntament amb els companys poetes, a qualsevol antologia poètica amb qualitat i rigor sobre la Generació del 27.
En aquest projecte participen els músics Rafa Mora (guitarra i veu), Moncho Otero (guitarra i veu) i Juan Antonio Loro (veu i piano) i es fonamenta en l’excel·lent antologia de dones poetes “Peces en la tierra”, de Pepa Merlo, la qual participa com a narradora.
?? Entrada lliure ??
Us hi esperem!
ACRÒBATES CULTURA