Les dones han estat una part important de la construcció i el desenvolupament de les societats al llarg de la història. Tot i així, al llarg dels segles ha sobreviscut una tendència a l’invisibilització dels seus treballs, pensaments, costums i capacitats que arriba fins als nostres dies.
La historia de les dones és una historia encara pendent d’escriure. Malgrat que des de fa un temps s’està intentant donar la volta a aquesta tendència, el cert és encara no trobem igualtat en la narració de la nostra pròpia història.
Estudiem i escrivim la nostra història, però també caldrà ensenyar-la a les escoles i, després, difondre-la. Aquest és l’objectiu principal d’aquesta unitat didàctica.
CONEIXEMENT DE LA HISTÒRIA DE LES DONES
Hem preparat una sèrie de materials que recuperen la història personal i professional d’algunes dones que han deixat la seva empremta en la història de la llengua, les matemàtiques, el medi natural, l’art o l’esport, entre d’altres.
La primera part dels textos sobre les dones seleccionades conté una breu biografia; la segona inclou un text de context o ampliació que ajuda a entendre millor la seva aportació a la història. Els textos estan acompanyats amb imatges complementàries que es poden trobar fàcilment a la xarxa. Finalment, s’adjunta una recopilació final d’articles, vídeos o espais virtuals en els quals es pot ampliar la informació.
L’activitat que proposem és que, entre tos i totes, fem el Museu Virtual de les Dones vinculat al Museu de Sant Boi. Es tracta d’una unitat didàctica virtual i transversal, que treballa gairebé la totalitat de les assignatures treballades a classe.
ACTIVITAT
Hem decidit utilitzar com a eina de treball la plataforma MINDOMO, ja que aquest software permet la creació de mapes mentals de forma clara i ordenada. El mapa conceptual presenta al centre una imatge amb el títol i motiu de la unitat didàctica: VLOGG(H)ER. MUSEU VIRTUAL DE LES DONES.
COM I QUÈ HAN DE FER ELS/LES ALUMNES?
L’activitat consisteix en fer un vídeo amb el qual s’expliqui, en un temps màxim d’un minut i mig, la principal aportació històrica de la dona que s’ha escollit. Està pensat per fer-ho en grups de 2-4 alumnes.
Ha de ser un vídeo amb molta empenta, on es pugui conèixer a l’autora breument però que convidi a l’audiència a voler saber més sobre ella i la seva obra.
Ha de ser un vídeo dinàmic, semblant al tràiler d’una pel·lícula, per promocionar el llegat d’una de les dones proposades. Aquest vídeo servirà per donar a conèixer a la xarxa el nostre museu virtual de les dones, que farem entre tots i totes, i per captar el públic acostumat (i també el no acostumat) al llenguatge audiovisual.
El primer que hauran de fer és triar una de les dones que hem treballat. Abasten més d’un segle i mig d’història, des del segle V, amb Hipàtia d’Alexandria, al grup encara actiu de les Guerrilla Girls.
En funció de les assignatures que estan treballant, aquestes dones que us indiquem tot seguit:
LLENGUA I LITERATURA CATALANA
DOLORS MONSERDÀ
AURORA BERTRANA
LLENGUA I LITERATURA CASTELLANA
MARIA TERESA LEÓN
CARMEN MARTÍN GAITE
ANGLÈS
GUERRILLA GIRLS
MATEMÀTIQUES
SOPHIE GERMAIN
ADA LOVELACE
MEDI SOCIAL
HIPÀTIA D’ALEXANDRIA
ALMODIS DE LA MARCA
MEDI NATURAL
MARIA SIBYLLA MERIAN
JIMENA QUIRÓS
EDUCACIÓ ARTÍSTICA
SOFONISBA ANGUISSOLA
LLUÏSA VIDAL
EDUCACIÓ FÍSICA
CHARLOTTE COOPER
ENCARNA HERNÁNDEZ
LA NECESSITAT D’UN GUIÓ
El resultat final serà el vídeo, però abans s’haurà de fer un guió per intentar encabir en un minut i mig tot el que es voldrà explicar.
Els recomanem que creïn una carpeta en un ordinadorordinador i allà obrin un document de Word on fer el guió i una carpeta per encabir totes les fotografies que trobin a la xarxa sobre la dona que hagin triat.
El guió del vídeo hauria de contemplar (no és l’ordre):
- Una entradeta o presentació.
- Els punts forts de la vida i obra de l’autora.
- Imatges i textos relacionats amb l’autora.
- Una invitació final a investigar i saber-ne més sobre ella.
- Crèdits (qui ha fet el vídeo, crèdits de les imatges, etc…)
LA REALITZACIÓ DEL VÍDEO
Característiques:
- Ha de ser un vídeo curt, de no més d’un minut i mig.
- Gran intensitat i dinamisme (captivar a l’espectador), utilitzant moltes imatges
- Ha de convidar a saber-ne més sobre la dona que volem donar a conèixer.
En l’actualitat existeixen molts programes fàcils d’utilitzar per a la creació i edició de vídeos.
****
Els vídeos es penjaran en un canal de Youtube coordinat des del Museu de Sant Boi.
****
Trobaràs més informació aquí.
Per fer aquesta unitat didàctica hem col·laborat amb Mariano Martínez.