Jimena Quirós va ser una científica, considerada com la primera oceanògrafa espanyola. Va néixer a Almeria el 1899. Era la petita de la família i va ser educada per la seva mare, Carmen Fernández-Tello, una qualificada docent i emprenedora que va obrir una escola privada a Almeria per mantenir i assegurar el futur de la família. El seu pare era enginyer i, poc després de néixer Jimena, va abandonar la família.
L’any 1917 Jimena Quirós va arribar a Madrid per estudiar Ciències en la Universitat Central alhora que feia cursos de tècniques de microscòpia, oceanografia i química del mar.
Jimena Quirós i Monsieur Adrien Robert a París (1925)
Va residir a la “Residencia de Señoritas”, una de les institucions culturals més importants del Madrid del moment. L’altra era la “Residencia de Estudiantes”, només per homes, on van coincidir Lorca, Dalí o Buñuel. A la de Señoritas, es va relacionar amb dones importants de la cultura espanyola de la primera meitat del segle XX com Maruja Mallo, María Zambrano, Clara Campoamor o Victoria Kent.
Va especialitzar-se en física, aplicant els seus coneixements a l’estudi de l’oceà. L’any 1920, mentre acabava els seus estudis, va començar a treballar a l’Institut Espanyol d’Oceanografia, convertint-se en la primera científica en la història de la institució. Es va llicenciar amb premi extraordinari en la secció de Naturals.
Ja el 1921, serà la primera dona a embarcar en una campanya oceanogràfica. Ho va fer a bord del buc Giralda, que havia sigut propietat del rei Alfons XII. L’expedició va tenir una durada d’un mes i va recórrer les costes espanyoles del mediterrani. Jimena participava com a ajudant de l’oceanògraf i naturalista francès Julien Thoulet de la Universitat de Nancy, i que formava part de l’equip del príncep de Mònaco, qui també viatjava a bord.
Comitè de la XII Conferència Internacional de la Federación Internacional de Mujeres Universitarias. D’esquerra a dreta: Loreto Tapia, Jimena Quirós (asseguda), Matilde Huici, Conrada Calvo, María Arapalis, Clara Campoamor y Josefina Soriano.
Un any després, el 1922, va viatjar a Màlaga per estudiar la biologia dels mol·luscs i publicar el seu primer article científic, el primer d’àmbit marí que signava una dona.
Va compaginar la investigació amb l’ensenyament, fent classes de zoologia, biologia, geologia i mineralogia. Va continuar estudiant, primer a París, on estudiarà biologia marina, i després a Nova York, on va estudiar geografia física de l’atmosfera i els oceans amb els millors científics del moment.
Va lluitar per la igualtat femenina i això va fer que l’any 1940 la dictadura franquista la fes fora de l’Institut Espanyol d’Oceanografia per les seves idees d’esquerres. Des d’aleshores i fins a ser readmesa el 1966 (ja jubilada), es dedicarà aleshores a fer classes particulars.
Jimena Quirós va ser una de les dones que vam posar com a exemple per aquesta unitat didàctica del Museu de Sant Boi.
Acròbates Cultura