Els museus com a refugi (primera part)
Acròbates Cultura
Per fi una bona notícia: a poc a poc, obren els museus. No ho faran tots alhora, perquè cadascun té unes condicions que ha d’acomodar a la nova situació, l’aforament serà reduït i encara tenim restriccions de moviment entre diferents zones que fan que, per exemple, nosaltres no puguem visitar la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova, però hi ha ganes de reprendre l’activitat i les visites als museus. Mireu les condicions de cadascun perquè hi ha restriccions d’aforament i d’horaris, venda d’entrades anticipades, descomptes, etc.
Hem preparat un petit resum. No hi són tots, però ja podeu començar a planificar visites…
Des de la setmana passada es poden visitar aquests museus:
Biblioteca Museu Víctor Balaguer:
La setmana passada ja va obrir les portes la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova. Amb visita gratuïta fins al 30 de juny, podràs admirar la seva Pinacoteca del segle XIX, les obres del Museu del Prado, la col·lecció egípcia, la de cultures del món i les d’art modern i contemporani.
Més informació: http://www.victorbalaguer.cat/
Museus de Sant Cugat:
Museu del Monestir de Sant Cugat, una joia del romànic, el gòtic i el renaixement, i Celler Modernista i ViLab, una obra de l’arquitecte Cèsar Martinell a través de la qual es proposa una descoberta del Sant Cugat del vi.
Més informació: http://museu.santcugat.cat/
Museu Episcopal de Vic:
Fundat el 1891, el Museu Episcopal de Vic té una de les col·leccions d’art romànic i gòtic català més interessants del país. En l’actualitat, a més, pots gaudir de l’exposició “Nord & Sud. Art Medieval de Noruega i Catalunya (1100-1350)”, prorrogada fins al 15 de setembre.
Més informació: https://www.museuepiscopalvic.com/
Museu de Granollers:
Estem de sort perquè l’exposició que ha permès la tornada del Retaule de Sant Esteve a Granollers s’ha ajornat i es podrà veure un any més al Museu de Granollers. El museu també ha preparat per a la seva reobertura l’exposició “Objectes personals” d’Efraïm Rodríguez.
Més informació: xarxes socials del Museu de Granollers.
1 juny
Avui és el torn dels Caixaforums. A Barcelona podrem veure l’exposició “Objetos de deseo. Surrealismo y diseño, 1924-2020” i “On som. On podríem ser”. A Tarragona “Faraó. Rei d’Egipte”, amb una selecció de peces procedents del British Museum; a Lleida “Construint nous mons. Les avantguardes històriques a la Col·lecció de l’Ivam 1914-1945”; i a Girona l’exposició “Apollo 11” en commemoració del 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna.
Més informació: https://caixaforum.es/es/home
2 juny
Museu Arenys de Mar:
Al museu d’Arenys de Mar trobareu una meravellosa exposició temporal sobre puntes blanques: “Un mar de tul. El ret fi, una punta d’arenys”. Aquesta, juntament amb la sala 3 dedicada a la història d’Arenys de Mar, és l’única exposició que es podrà veure fins al 30 d’agost.
Més informació: http://museu.arenysdemar.cat/
Museu d’Art de Cerdanyola:
El Museu d’Art de Cerdanyola reprèn l’activitat des del dia 2 en horari restringit i, a partir del 15, en horari habitual. Inaugurat el 10 de setembre de l’any 2009 amb una petita col·lecció representativa de la presència d’artistes a la vila (entre finals del segle XIX i principis del XX), el seu punt fort és la col·lecció de vitralls modernistes reintegrats al seu lloc original. No us ho podeu perdre!
Més informació: https://macerdanyola.wixsite.com/
A Barcelona també obren:
El Born Centre de Cultura i Memòria també obrirà les portes. Van inaugurar l’exposició “Perich 1941-1995. Humor amb ulls de gat” pocs dies abans del tancament pel confinament i, després de tota l’activitat que han tingut en xarxes durant aquest temps, hi ha moltes ganes de veure-la!
Més informació: https://elbornculturaimemoria.barcelona.cat/activitat/perich-humor-amb-ulls-de-gat/
MUHBA Plaça del Rei:
És un dels que obren també el 2 de juny. Gràcies a una donació particular, hi trobareu una exposició sobre un dels artistes que van ser protagonistes de l’activitat cultural de la Barcelona de la Guerra del Francès, Josep Flaugier.
Més informació: https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/es/muhba-placa-del-rei
Museu del Disseny:
Les portes del Museu del Disseny s’obren amb un recorregut per l’exposició “Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural”, formada per 240 objectes significatius del millor disseny industrial de l’estat. La resta d’exposicions romandran tancades de manera temporal.
Més informació: https://ajuntament.barcelona.cat/museudeldisseny/ca/noticia/obrim-el-museu
Museu Etnològic i de Cultures del Món:
Ara que ja és un únic museu amb dues seus, una al carrer Montcada i l’altra al Parc de Montjuïc, podreu gaudir de la seva col·lecció i exposicions permanents a partir del 2 de juny.
Més informació: https://www.barcelona.cat/museu-etnologic-culturesmon/montjuic/ca/exposicions-estables
Reial Monestir de Pedralbes
En aquesta primera reobertura, el monestir obre amb nou horari i reserva prèvia. Durant la visita, per motius de seguretat, la Capella de Sant Miquel, la Cuina, l’Abadia, la Sala Capitular, part de la Infermeria i el primer pis del claustre romandran tancats.
Més informació: https://monestirpedralbes.barcelona/
Museu Frederic Marès:
El Museu Frederic Marès, amb una de les col·leccions més importants d’escultura, el Gabinet del col·leccionista i l’Estudi-Biblioteca de Frederic Marès, obrirà les portes també demà, 2 de juny. L’horari és nou i proposen una reducció del preu de l’entrada.
Més informació: https://w110.bcn.cat/museufredericmares/ca
Castell de Montjuïc:
El castell de Montjuïc, amb una de les vistes més espectaculars de la ciutat de Barcelona, obre de nou al públic. A més del conjunt monumental, es pot visitar l’exposició “Viure a Montjuïc. Memòria d’un barraquisme oblidat”, amb el testimoni dels antics barraquistes de Montjuïc i fotografies que mostren la realitat de les persones arribades a Barcelona, als anys 50 i 60, provinents de diversos llocs de l’Estat espanyol.
Més informació: https://ajuntament.barcelona.cat/castelldemontjuic/ca
3 juny
MACBA:
El Museu d’Art Contemporani de Barcelona ha previst obrir el dimecres dia 3 de juny. Amb la reobertura es podrà visitar la col·lecció permanent i la mostra dedicada a l’escultor grec Takis. A més de l’entrada gratuïta dels dissabte-tarda, ofereixen un descompte del 50% en l’entrada general.
Més informació: https://www.macba.cat/es/exposiciones-actividades/exposiciones/takis
Foto Colectania:
Dimecres també reobre l’espai de Foto Colectania amb l’exposició d’un dels fotògrafs més reconeguts del Japó: “Daido Moriyama: A Diary”.
Més informació: https://fotocolectania.org/
4 de juny
Museu Abelló:
El 4 de juny serà el torn del Museu Abelló de Mollet. Podreu visitar la seva col·lecció, l’exposició temporal i el Racó de l’Artista. “Fer, l’humor amable” és una exposició sobre l’obra del ninotaire Fer amb joies inèdites, com els seus primers dibuixos, o la seva col·lecció particular.
Més informació: http://www.museuabello.cat/
Museu d’Art de Girona:
El Museu d’Art de Girona també ha anunciat la seva reobertura per aquest 4 de juny. Ho farà amb les dues exposicions temporals que estaven programades abans del confinament: “Falsos verdaders. L’art de l’engany” i “Modest Urgell. Més enllà de l’horitzó”. Anuncien també l’obertura del Museu d’Història de Girona, el Museu del Cinema, el Museu d’Història dels Jueus i la Casa Masó.
Més informació: https://museuart.com/
5 juny
Museu Thermalia de Caldes de Montbui:
A Caldes de Montbui també obren el seu museu, un centre temàtic entorn de la cultura de l’aigua termal. Dues de les seves quatre plantes ressegueixen la vida de Manolo Hugué, apropant-nos als ambients artístics del segle XX.
Més informació: xarxes socials del Museu Thermalia.
6 juny
Museu de Lleida:
Dissabte 6 de juny està prevista la reobertura del Museu de Lleida, amb una exposició permanent de gairebé 1.000 objectes artístics que ens acompanyen a fer un recorregut per la història i el patrimoni de Lleida i la seva diòcesi històrica.
Més informació: http://museudelleida.cat/
9 juny
La Virreina
La Virreina obrirà les portes el 9 de juny amb la perspectiva d’obrir les quatre exposicions que no es van poder inaugurar abans de la Covid-19: “Sisters!”, de Barbara Hammer; “El tercer estat”, de Daniel G. Andújar; “Sobre la fotografia”, de Susan Sontag, i “El bar de la senyora Olvido”, de Rafel Bernis.
10 juny
Museu Nacional d’Art de Catalunya
El MNAC obre el Palau Nacional amb la visita a les diferents col·leccions i les exposicions d’Aurèlia Muñoz i la intervenció d’Oriol Vilapuig a les sales de romànic. Per facilitar l’arribada de visitants, el museu posarà a disposició dels visitants un autobús des de Plaça Espanya els divendres, dissabtes i diumenges.
Més informació: https://www.museunacional.cat/ca
12 Juny
Museu Picasso:
El Museu Picasso esperarà al 12 de juny per obrir les portes. Per obrir boca i animar les futures visites, el museu ha fet la campanya “Sempre hi ha un Picasso per descobrir” que es pot veure en aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=A5jk2zuQkTo
CCCB:
També el 12 de juny està prevista l’obertura del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El centre, que vol mantenir també una programació en línia, tornarà a obrir les portes de l’exposició presencial “Gameplay. Cultura del videojoc”, un viatge als orígens dels videojocs on s’analitza el llenguatge i valora l’impacte que han tingut en la cultura popular, l’art i la societat.
Més informació: https://www.cccb.org/ca/exposicions/fitxa/gameplay/232349
Bona tornada als museus!
Acròbates Cultura