L’altre dia us deixàvem un post a Instagram, que podeu llegir al final del nostre escrit d’avui, on us convidàvem a visitar la Colònia Güell. En aquella ocasió parlàvem, a grans trets, de la creació de la Colònia als terrenys de la finca agrícola Can Soler de la Torre i els arquitectes que van participar en la planimetria i construcció dels diferents edificis.
Avui, dia Mundial del Modernisme, us parlarem del projecte de l’església de la Colònia Güell, un projecte amb el qual Gaudí s’allunya definitivament a qualsevol moviment dels moviments arquitectònics predominants en la segona meitat del segle XIX per fer el seu estil propi.
Gaudí va iniciar els primers estudis per a l’església l’any 1898, però les obres no van començar fins al 1908. Hi treballarà fins al 1916, deu anys abans de la seva mort i dos abans de la d’Eusebi Güell.
Església per als obrers, des del 1892 i mentre es construeix la nova, serà la Capella de Can Soler de la Torre.
El projecte d’església de Gaudí se situarà en un rebaix d’un terreny en pendent, dins d’un bosc de pins que dominava el terreny.
El 4 d’octubre de 1908 es farà la festa de col·locació de la primera pedra de l’església, després d’anys d’estudis previs.
MAQUETA ESTEROSTÀTICA O POLIFUNICULAR
Gaudí inventa un nou mètode de comprovació del projecte: la maqueta esterostàtica o polifunicular. Amb aquesta versió visual invertida en 3D del projecte aconseguia fer-lo comprensible per als qui l’havien d’executar.
Consistia en un taulell amb el dibuix en planta del temple. D’aquest taulell es penjaven cordes en els punts corresponents a la cruïlla dels murs o al naixement de les columnes. Després s’afegien a l’extrem de les cordes sacs de perdigons que incloïen càrregues proporcionals al pes real i, així, generaven les corbes dels arcs corresponents.
Quan es tenia l’estructura, es folrava amb paper per obtenir els volums de les voltes i els murs, es fotografiava i aleshores Gaudí treballava sobre aquestes fotografies per donar solucions definitives.
El projecte, com sabeu, va quedar inacabat i només conservem la cripta de l’església. Per què deixa el projecte Gaudí?
Algunes hipòtesis veuen la mort d’Eusebi Güell i la falta de finançament com el principal motiu per l’abandonament del projecte. També es parla de la necessitat de concentració en la construcció de la Sagrada Família, amb l’aplicació dels estudis i avenços que havia fet a la Colònia Güell.
Abandonament de Gaudí provoca que s’hagi d’adaptar el que s’havia construït de l’edifici. Serà Joaquim Tres qui dirigirà les obres d’arranjament.
L’edifici quedarà beneït pel bisbe de Barcelona el novembre de 1915.
Esperem que us hagi agradat!
Acròbates Cultura
Aquest va ser el post anterior d’Instagram:
El projecte de la Colònia Güell neix a conseqüència del tancament, l’any 1890, de la fàbrica “El Vapor Vell” de Sants. Es construeix a la finca agrícola Can Soler de la Torre, comprada l’any 1860 per Joan Güell i Ferrer i convertida en residència temporal de la família. Serà el seu fill, Eusebi Güell i Bacigalupi, industrial tèxtil d’èxit i mecenes d’alguns dels artistes més innovadors del seu temps, qui encarregarà el projecte de la nova colònia a Antoni Gaudí. Aquest projecte disposava d’hospital, fonda, escola, comerços, teatre, cooperativa i capella, a més de les fàbriques i els habitatges dels obrers.
El terreny que ocupa tot el conjunt no és totalment pla, sinó que s’eleva formant dos turonets. En un es va construir l’església i en l’altre les escoles. Aquests dos punts, juntament amb la mateixa fàbrica, formaven un triangle que simbolitzaven com treball, educació i religió presidien la vida de la colònia.
Gaudí s’encarregarà de la planimetria del conjunt i també dissenyarà l’església (projecte del qual només es va construir, com sabem, la cripta). La resta d’edificacions anirà a càrrec dels seus col·laboradors: Francesc Berenguer i Mestres, Joan Rubió, Josep Canaleta i, finalment, el fill del primer, Francesc Berenguer i Bellvehí. Entre tots dissenyaran els projectes de cooperativa, escola, Centre Cultural Sant Lluís, casa parroquial i algunes cases particulars com Ca l’Ordal i Ca l’Espinal.
Visita d’Antoni Gaudí i Eusebi Güell a les obres de la cripta: