
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
El pròxim 20 d’abril es podrà veure un tastet de “A l’ombra dels fusells: dones que creen la història” a Sant Boi.
En breu us deixem tots els detalls, però em fa molta il·lusió donar la benvinguda al projecte a la Carla Vidal. Juntament amb Maria Jover, seran les encarregades de donar veu a dones que van viure la Guerra Civil i l’exili.
▫️▫️▫️
“A l’ombra dels fusells. Dones que creen la història” és un recorregut per textos de dones que van viure la Guerra Civil i l’exili. Entrevistes, discursos, poemes, diaris, vivències que relaten el dia a dia d’aquestes dones, les seves inquietuds, desitjos, mancances, voluntats, pors, anhels… Dones que van crear malgrat el temps històric que van viure, que han deixat petjada en tots nosaltres, el seu llegat a les futures generacions: Mercè Rodoreda, Frederica Montseny, Gloria Fuertes, Clementina Arderiu, Ernestina de Champourcin, Teresa Pàmies, Àngela Figueras Aymerich o Concha Méndez, entre d’altres. I dones que van escriure el seu relat o l’han mantingut en la memòria per perpetuar-lo i que no s’oblidi, dones anònimes que han creat la història a partir dels seus dietaris o la seva memòria: Encarnació Martorell, Emèrita Arbonés, Eulàlia Berenguer, Leticia de Miquel o Lourdes Rodés…
Perquè la memòria s’ha de mantenir en alerta i la història viva. Perquè les dones també van ser protagonistes d’una història que les ha ignorat.
MARIA JOVER
Maria Jover i Pujol (1990), actriu, acabant 4td’Interpretació a l’Institut del Teatre, és mestra demúsica i té el Grau professional de músicaespecialitzada en piano. Actriu i membre de lacompanyia “Rumb teatre” i en actiu amb la primeracreació Engrunes (dir. Montse Bonet, 2016) on hanactuat entre d’altres a la Sala Planeta, Sala Fènix oTeatre Raval. Ha actuat al Festival Temporada Altaamb Yvonne, princesa de Borgonya (dir. JoanGómez, 2015), i a Versus Teatre amb No ens fa faltatenir por (dir. Joan Gómez, 2014). Ha actuat endiversos projectes sota la direcció de Marc Rosich,Joan Ollé, Ernesto Collado o Sandra Monclús, entred’altres.
CARLA VIDAL
Graduada en Interpretació a l’Institut del Teatre i llicenciada enComunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma deBarcelona. Ha estat integrant de diverses companyies amb lesquals ha estrenat muntatges com “Nina” dirigida per DobrinPlamenov, al 2017 o “Aquí”, de Raquel Cors al 2018. Al 2019estrena “Intempèrie”, una peça de creació pròpia amb MarcDomingo, a la sala Plató de l’Institut del Teatre. Al 2017participa en la peça radiofònica “L’Altar”, escrita i dirigida perEsteve Mulero, en el marc del programa #Aixòesundrama ipresentat al Teatre Romea. Al 2021 fa residència artística alTeatre de Mira-Sol amb la creació de la peça “Gloria’s Project”juntament amb Raquel Cors i Isabel Rojas.
Ha participat en curtmetratges com Grita, d’Oriol Domènech(ESCAC 2017) i a la sèrie “Com si fos ahir” de TV3 (2022).
VANESSA MARTÍN NICOLÁS
Llicenciada en història de l’art i Màster d’Estudis Avançats en Història de l’Art, actualment realitza la seva tesi doctoral a la Universitat de Barcelona. Amb experiència al sector cultural des de l’any 2003, combina la seva tasca com historiadora de l’art amb la docència i la direcció del Festival Acròbates i el projecte de gestió cultural Acròbates Cultura. Entre d’altres projectes, és la creadora de l’actual ruta literària Maria-Mercè Marçal a Sant Boi de Llobregat, ha comissariat l’exposició “Joan Vinyoli i Òscar Samsó, els amics acarats” i ha format part de la creació dels espectacles: “Joan Vinyoli i Òscar Samsó, els amics acarts” (amb Estel Solé i Montserrat Carulla), “Lorca contra Lorca, la palabra imprevista” (amb Mercè Sampietro, Estel Solé i Eduard Iniesta), “La paraula: exili de l’exili. Maria Mercè Marçal” (amb Mercè Sampietro i Eduard Iniesta) i “A l’ombra dels fusells, dones que creen la història” (amb Maria Jover i Carla Vidal).